Szkolenie On-line
Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.
Dlaczego warto?
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
- Pracujesz w laboratorium badającym wodę
- Jesteś odpowiedzialny za wykonywanie badań sensorycznych wody
Po ukończeniu szkolenia:
- Poznasz zasady przeprowadzania badań sensorycznych, dzięki czemu wzbogacisz wiedzę i będziesz efektywniej wykonywał swoją pracę
- Dowiesz się jakie czynniki wpływają na wynik analizy sensorycznej, dzięki czemu będziesz poprawnie wykonywać badania i unikniesz powszechnych błędów
- Uzyskasz wiedzę na temat walidacji i szacowania niepewności metody sensorycznej, co zaoszczędzi Twój czas poświęcony na samodzielne wyszukiwanie tych informacji
Program szkolenia
- Podstawowe pojęcia w analizie sensorycznej.
- Czynniki wpływające na wynik analizy sensorycznej.
- Zasady przeprowadzania badań sensorycznych.
- Organizacja pracowni analizy sensorycznej, w oparciu o normę PN-ISO 8589 „Ogólne wytyczne projektowania pracowni analizy sensorycznej”.
- Wybór osób do zespołu oceniającego smak i zapach, w oparciu o normy: PN-ISO 8586-1: ,,Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających”; PN - ISO 5496: „Analiza sensoryczna. Metodologia. Wprowadzenie i szkolenia oceniających w wykrywaniu i rozpoznawaniu zapachów”; PN-ISO 3972 „Analiza sensoryczna. Metodologia. Metoda sprawdzania wrażliwości smakowej”.
- Omówienie testów na wrażliwość sensoryczną:
- test na rozpoznawanie podstawowych wzorców smaku;
- test na progi wrażliwości smakowej;
- test na rozpoznawanie podstawowych wzorców zapachu;- test na progi wrażliwości zapachowej.
- Wymagania normy PN-EN 1622 „Analiza wody. Oznaczanie liczby progowej zapachu (TON) i liczby progowej smaku (TFN)’’.
- Omówienie metod oznaczania smaku i zapach:
- metoda pełna parzysta i trójkątowa wyboru niewymuszonego;
- metoda uproszczona pełna i trójkątowa wyboru niewymuszonego;
- metoda uproszczona jakościowa.
- Opracowanie wyników testu wstępnej selekcji, zgodnie z normą PN-EN 1622.
- Interpretacja wyników oceny smaku i zapachu.
- Jak przeprowadzić walidację metody sensorycznej? Cechy charakterystyczne metody oznaczania liczby progowej smaku i zapachu
- Identyfikacja źródeł niepewności metody sensorycznej.
- Zachowanie spójności pomiarowej w analizie sensorycznej
- Pytania, dyskusja, rozwiązywanie problemów
Nasz Ekspert
Maja Kunik - Doświadczony auditor i trener łączący wiedzę oraz wieloletnie doświadczenie w pracy w akredytowanym laboratorium. Wieloletni koordynator zespołu oceniającego przeprowadzającego analizę sensoryczną wody. Ekspert prowadzący szkolenia zewnętrzne dla próbkobiorców wody przeznaczonej do spożycia. Wykonuje m.in analizy fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i mikrobiologiczne. Wykorzystywane metody: potencjometryczne (pH), konduktometryczne (przewodność), wizualne (barwa), elektrochemiczne (BZT5), nefelometryczne (mętność), spektrofotometryczne (żelazo, mangan itp.), miareczkowe (twardość, wapń itp.), wagowe (zawiesiny).
Informacje organizacyjne
Cena szkolenia online obejmuje:
- wykłady,
- dyskusję w gronie ekspertów,
- materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
- świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.
Dofinansowanie w ramach Bazy Usług Rozwojowych. Sprawdź jak uzyskać do 80% dofinansowania na to szkolenie.
Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.