Badania sensoryczne żywności - czyli jak ocenić jakoś produktów przy pomocy zmysłów | Rozmowa z... dr Beatą Paziak-Domańską #39

Przed Państwem trzydziesty dziewiąty odcinek naszego cyklu Rozmowa z..., w której biorą udział Eksperci w branży laboratoryjnej i w ochronie środowiska.

Cykl ten nazwaliśmy: „Rozmowa z...”

CE2 Centrum Edukacji od 2003 roku współpracuje z ponad trzystoma Ekspertami, stąd też idea aby przybliżyć Państwu ich sylwetki i porozmawiać jednocześnie o sprawach, które szczególnie teraz są ważne w naszej branży.

W trzydziestym dziewiątym odcinku gościem Magdaleny Dziewa jest Pani dr Beata Paziak- Domańska.

Dr Beata Paziak- Domańska

  • Doktor nauk biologicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Posiada doświadczenie w pracy naukowej jako wykładowca w Instytucie Mikrobiologii i Immunologii, Uniwersytetu Łódzkiego.
  • Pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności, Pracowni Mikrobiologii w Zakładzie Jakości Żywności, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie.
  • Autorka publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Praktyk w wykonywaniu analiz mikrobiologicznych i kontroli jakości oraz oceniający w analizach sensorycznych żywności. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych, monitoringu czystości środowiska produkcji i materiałów przeznaczonych do kontaktu  z  żywnością.
  • Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Temat dzisiejszej rozmowy to:

"Analiza sensoryczna żywności – od utworzenia zespołu sensorycznego do akredytacji"

Analiza sensoryczna  jest nauką o ocenie jakości wykonywanej za pomocą zmysłów (wzroku, węchu, smaku, czucia) z zastosowaniem zespołu oceniającego oraz metod i warunków, zapewniających dokładność i powtarzalność wyników.

 Zapraszamy do wysłuchania wywiadu, z którego dowiesz się:

- Czym różni się ocena organoleptyczna od analizy sensorycznej,

- Jakie czynniki warunkują poprawność ocen sensorycznych,

- Czym jest sztuczny nos i jaką przewagę  w ocenie sensorycznej ma ludzki aparat zmysłu nad urządzeniem pomiarowym,

- Dla kogo analiza sensoryczna ma największe znaczenie,

- Jakie cechy powinna mieć osoba przeprowadzająca ocenę sensoryczną,

- Jakie warunki powinny panować w pracowni sensorycznej.

Temat analizy sensorycznej jest bardzo interesujący i rozległy. Zapraszamy do odsłuchania rozmowy oraz zapisu na szkolenie które Pani dr Beata Paziak-Domańska poprowadzi już 28 stycznia 2022 r.

Analiza sensoryczna żywności – od utworzenia zespołu sensorycznego do akredytacji

ONLINE   28.01.2022    22/01/L/O1/BP

Zapraszamy do odsłuchania rozmowy z naszym Ekspertem.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszamy do odsłuchania całej rozmowy.

Całość rozmowy znajdziesz na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=mJBX7ghIbC0

Sprawdź nasze Social Media:

   

 


Masz pytania? Zadzwoń. Chętnie udzielimy odpowiedzi.  

 

Szukaj

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!