Opis

Status szkolenia

W związku obecną sytuacją szkolenie może być zrealizowane w późniejszym terminie, tak aby zebrać grupę niezbędną do realizacji szkolenia. Aktualnych informacji udzielamy telefonicznie. 

Dlaczego warto?
Wykonując badania sensoryczne wody powinieneś znać:
  • zasady przeprowadzania badań sensorycznych
  • czynniki wpływające na wynik analizy sensorycznej
  • Wymagania normy PN-EN 1622 „Analiza wody. Oznaczanie liczby progowej zapachu (TON) i liczby progowej smaku (TFN)’’.

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:
  • kierownikach oraz pracownikach laboratoriów badających wodę
  • pracownikach odpowiedzialnych za wykonywanie badań sensorycznych wody
Biorąc udział w szkoleniu:
  • Poznasz zasady przeprowadzania badań sensorycznych, dzięki czemu wzbogacisz wiedzę i będziesz efektywniej wykonywał swoją pracę
  • Dowiesz się jakie czynniki wpływają na wynik analizy sensorycznej, dzięki czemu będziesz poprawnie wykonywać badania i unikniesz powszechnych błędów
  • Uzyskasz wiedzę na temat walidacji i szacowania niepewności metody sensorycznej, co zaoszczędzi Twój czas poświęcony na samodzielne wyszukiwanie tych informacji
Program szkolenia
  • Podstawowe pojęcia w analizie sensorycznej.
  • Czynniki wpływające na wynik analizy sensorycznej.
  • Zasady przeprowadzania badań sensorycznych.
  • Organizacja pracowni analizy sensorycznej, w oparciu o normę PN-ISO 8589 „Ogólne wytyczne projektowania pracowni analizy sensorycznej”.
  • Wybór osób do zespołu oceniającego smak i zapach, w oparciu o normy: PN-ISO 8586-1: ,,Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających”; PN - ISO 5496: „Analiza sensoryczna. Metodologia. Wprowadzenie i szkolenia oceniających w wykrywaniu i rozpoznawaniu zapachów”; PN-ISO 3972 „Analiza sensoryczna. Metodologia. Metoda sprawdzania wrażliwości smakowej”.
  • Omówienie testów na wrażliwość sensoryczną:
    - test na rozpoznawanie podstawowych wzorców smaku;
    - test na progi wrażliwości smakowej;
    - test na rozpoznawanie podstawowych wzorców zapachu;- test na progi wrażliwości zapachowej.
  • Wymagania normy PN-EN 1622 „Analiza wody. Oznaczanie liczby progowej zapachu (TON) i liczby progowej smaku (TFN)’’.
  • Omówienie metod oznaczania smaku i zapach:
    - metoda pełna parzysta i trójkątowa wyboru niewymuszonego;
    - metoda uproszczona pełna i trójkątowa wyboru niewymuszonego;
    - metoda uproszczona jakościowa.
  • Opracowanie wyników testu wstępnej selekcji, zgodnie z normą PN-EN 1622. 
  • Interpretacja wyników oceny smaku i zapachu.
  • Jak przeprowadzić walidację metody sensorycznej? Cechy charakterystyczne metody oznaczania liczby progowej smaku i zapachu
  • Identyfikacja źródeł niepewności metody sensorycznej.
  • Zachowanie spójności pomiarowej w analizie sensorycznej
  • Pytania, dyskusja, rozwiązywanie problemów
Nasz Ekspert

Ekspert w zakresie analizy sensorycznej wody. Koordynator zespołu oceniającego smak i zapach wody do spożycia, koordynator badań biegłości. Posiada wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń z zakresu analizy sensorycznej wody.

 

Dofinansowanie - BUR

KARTA USŁUGI BUR

Więcej informacji o dofinansowaniu szkoleń w Bazie Usług Rozwojowych znajdziesz tutaj: Dofinansowania

Rabaty

Rabat dla drugiej i kolejnej osoby z tej samej firmy na to samo szkolenie - 200 zł.

Rabaty nie łączą się.

Informacje organizacyjne
Do udziału w Webinarium potrzebujesz niewiele:

System operacyjny Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS wersja 10.13 (zalecana najnowsza wersja), Linux, ChromeOS

Aktualna przeglądarka Google Chrome

Dostęp do internetu min. 1 mbit/s

Będziesz mógł skorzystać ze szkolenia w dowolnym miejscu

Możesz skorzystać ze szkolenia używając laptopa, telefonu czy tabletu

Do udziału wystarczy aktualna przeglądarka Google Chrome

Będziesz mógł skorzystać z kontaktu z wykładowcą oraz uczestnikami w formie otwartego czatu

*ZWOLNIENIA SZKOLEŃ Z PODATKU VAT

Podstawy prawne:
1. Na podstawie art. 43 ust. 1 pkt. 29 lit. C Ustawy o VAT zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w całości ze środków publicznych

2. Na podstawie Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. paragraf 3 ustęp 1 pkt. 14 zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w co najmniej 70% ze środków publicznych

Miejsce szkolenia Webinar
Rozpoczęcie zajęć 15.06.2020 od godz. 09:30
Zakończenie zajęć do godz. 14:30
Czas trwania 8 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 1
Cena szkolenia pierwszej osoby netto: 490,00 zł brutto: 602,70 zł
Cena szkolenia drugiej i kolejnej osoby netto: 290,00 zł brutto: 356,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Woda / ścieki
Numer szkolenia: ONLINE/AO/06/20
Zaczyna się:15/06/2020
Kończy się:15/06/2020
Lokalizacja:Webinar

Rezerwacja

Cena szkolenia dla pierwszej osoby
zł 490.00
Cena szkolenia dla drugiej i kolejnej osoby z firmy
zł 290.00

Współpracujemy

  • Partners
  • Partners

Zapisz się do newslettera