Aktualne szkolenia

Numer szkolenia: LW2/BW/03/18
Laboratorium, Akademia bezpiecznej żywności, Akademia mikrobiologii i biologii, Szkolenia dwudniowe


Zgłoś udział - Pożywki mikrobiologiczne w badaniach diagnostycznych, żywności, wody, kosmetyków, produktów farmaceutycznych. Szczepy odniesienia jako narzędzie monitorowania kompetencji laboratorium. Aktualizacja wymagań prawnych, normatywnych, akredytacyjnych - Warszaw
Zgłoś udział w tym szkoleniu
Zapytaj o szczegóły - Pożywki mikrobiologiczne w badaniach diagnostycznych, żywności, wody, kosmetyków, produktów farmaceutycznych. Szczepy odniesienia jako narzędzie monitorowania kompetencji laboratorium. Aktualizacja wymagań prawnych, normatywnych, akredytacyjnych - Warszaw
Więcej informacji o tym szkoleniu

Pożywki mikrobiologiczne w badaniach diagnostycznych, żywności, wody, kosmetyków, produktów farmaceutycznych. Szczepy odniesienia jako narzędzie monitorowania kompetencji laboratorium. Aktualizacja wymagań prawnych, normatywnych, akredytacyjnych - Warszaw


Wykorzystując w badaniach pożywki mikrobiologiczne powinieneś:

  • znać aktualne wymagania w obszarze nadzorowania jakości pożywek mikrobiologicznych,
  • umieć zamawiać, przygotowywać, kontrolować pożywki oraz dokumentować te procesy.

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • kierownictwu i pracownikach pożywkarni,
  • pracownikach laboratoriów wykonujących różnorodne badania z wykorzystaniem pożywek mikrobiologicznych,
  • producentach i dystrybutorach pożywek mikrobiologicznych,
  • auditorach systemów zarządzania jakością w laboratoriach,
  • laboratoriach akredytowanych lub przygotowujących się do akredytacji, niezależnie od stopnia wdrożenia systemu zarządzania zgodnego z normą PN-EN ISO/IEC 17025.

Biorąc udział w szkoleniu:

  • Poznasz zasady nabywania, wytwarzania i przechowywania pożywek mikrobiologicznych oraz zasady nadzorowania wyposażenia laboratoryjnego, dzięki czemu będziesz w stanie wybrać, przygotować lub pozyskać pożywki odpowiednie dla Twojego laboratorium.
  • Dowiesz się jak zbudować i prowadzić bank szczepów kontrolnych, aby poprawnie monitorować kompetencje laboratorium.
  • Zapoznasz się z metodami i technikami kontroli jakości różnych rodzajów pożywek mikrobiologicznych oraz kryteriami ich oceny i dopuszczenia do badań, co pozwoli Ci optymalnie zarządzać jakością badań.

Program szkolenia:

Dzień pierwszy:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Wymagania w odniesieniu do badań z użyciem pożywek mikrobiologicznych i szczepów kontrolnych oraz zarządzania jakością – nowelizacja przepisów prawnych, dokumentów normatywnych, farmakopealnych, dokumentów PCA, wytycznych GMP z uwzględnieniem zmian wprowadzonych w 2017 r.;
  • Rodzaje pożywek stosowanych w badaniach mikrobiologicznych i parametry określające ich jakość (ISO 11133, FP, Ph. Eur., normy met. 2017);
  • Organizacja i nadzorowanie procesu nabywania, przygotowywania, przechowywania pożywek;
  • Zapewnienie jakości odczynników, wody, pożywek suchych, pożywek przygotowywanych w laboratorium i kupionych jako gotowe do użycia;
  • Przygotowanie, prowadzenie i nadzorowanie kolekcji drobnoustrojów kontrolnych – szczepy odniesienia; katalog WDCM

- Pochodzenie, rodzaj, ilość szczepów w kolekcji i jej komplementarność do stosowanych metod i możliwości laboratorium;

- Metody przechowywania szczepów;

- Ocena czystości i tożsamości szczepów; przygotowanie kultur roboczych szczepów testowych; standaryzacja inokulum;

- Zastosowanie szczepów odniesienia do walidacji metod, sprawdzania przydatności do badań pożywek, płynów do rozcieńczeń, filtrów membranowych, barwników i innych materiałów do badań oraz monitorowania kompetencji personelu

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

 

Dzień drugi:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Metody i techniki kontroli pożywek (zakres, częstotliwość kontroli, wybór odpowiedniej metody i techniki oceny pożywek).
  • Procedury postępowania w kontroli ilościowej i jakościowej pożywek stałych (selektywnych - wybiórczo-różnicujących i nieselektywnych), płynnych (namnażających i wybiórczo-namnażających), pożywek transportowych, pożywek identyfikacyjnych, płynów do rozcieńczeń, barwników i roztworów.
  • Parametry kontroli; Kryteria dopuszczenia pożywek do badań.
  • Zastosowanie wzorców, materiałów odniesienia, próbek rzeczywistych, próbek kontaminowanych;
  • Dokumentacja produkcji i kontroli pożywek

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Nasz ekspert:

  • Ekspert w zakresie produkcji i kontroli pożywek mikrobiologicznych, prowadzenia biblioteki szczepów oraz wdrażania systemu zarządzania wg normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005; kierownik pożywkarni i kierownik ds. jakości; posiada wieloletnie doświadczenie audytorskie i szkoleniowe.

Cena obejmuje

*Cena 1090,00 zł netto obejmuje (cena bez noclegów): dyskusja w gronie ekspertów, wykłady, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, serwis kawowy i obiad w trakcie spotkania.

**Cena 1260,00 zł netto obejmuje (cena z 1 noclegiem): dyskusja w gronie ekspertów, wykłady, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, serwis kawowy i obiad w trakcie spotkania, 1 nocleg między dniami szkolenia w pokoju dwuosobowym wraz z kolacją.

***Cena 1430,00 zł netto obejmuje (cena z 2 noclegami): dyskusja w gronie ekspertów, wykłady, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, serwis kawowy i obiad w trakcie spotkania, 2 noclegi w pokoju dwuosobowym wraz z kolacjami.

W przypadku nieparzystej liczby osób uczestnik szkolenia zobowiązany jest do uiszczenia dodatkowej opłaty za pobyt w pokoju jednoosobowym. O zakwaterowaniu decyduje kolejność zgłoszeń. 

Zakwaterowanie w pokoju 1 osobowym – dopłata w wysokości 200,00 zł (za 2 noclegi).

Informacja o rabacie

Rabat przy zgłoszeniu min. 14 dni przed datą rozpoczęcia szkolenia:
- dla pierwszej osoby z firmy – rabat 50 zł,
- dla drugiej i kolejnej osoby z firmy – rabat 100 zł.

Rabat przy zgłoszeniu w okresie krótszym niż 14 dni od daty rozpoczęcia szkolenia:
- dla drugiej i kolejnej osoby z tej samej firmy na to samo szkolenie – rabat 50 zł.

W przypadku zgłoszenia większej ilości osób na to samo szkolenie, prosimy o kontakt w celu ustalenia indywidualnego rabatu.

Rabaty nie łączą się

Informacje organizacyjne

Miejsce szkolenia: Warszawa
Rozpoczęcie zajęć: 21.03.2018 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć: 22.03.2018 od godz. 16:00
Czas trwania: 16 h dydaktycznych
Ilość dni szkolenia: 2
*Cena szkolenia bez noclegów: netto: 1 090,00 zł brutto: 1 340,70 zł
***Cena szkolenia
z 2 noclegami:
netto: 1 430,00 zł brutto: 1 758,00 zł
*ZWOLNIENIA SZKOLEŃ Z PODATKU VAT

Podstawy prawne:

1. Na podstawie art. 43 ust. 1 pkt. 29 lit. C Ustawy o VAT zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w całości ze środków publicznych

2. Na podstawie Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. paragraf 3 ustęp 1 pkt. 14 zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w co najmniej 70% ze środków publicznych



Zgłoś udział w tym szkoleniu

Więcej informacji o tym szkoleniu
Podobne szkolenia:




 
 





OK





OK