Szkolenia laboratoriumSzkolenie On-line

Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.

  Dlaczego warto?
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • Jesteś kierownikiem lub pracownikiem laboratorium mikrobiologicznego,
  • Jesteś kierownikiem lub pracownikiem pożywkarni
  • Jesteś pracownikiem laboratorium mikrobiologicznego akredytowanego lub przygotowującego się do akredytacji, niezależnie od stopnia wdrożenia systemu zarządzania zgodnego z normą PN-EN ISO/IEC 17025.
Po ukończeniu szkolenia:
  • Poznasz zasady normatywne w zakresie funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznego, pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych, co pozwoli na prawidłową realizację badań w Twoim laboratorium
  • Zdobędziesz wiedzę dotyczącą postępowania w przypadku tzw. trudnych diagnostycznie matryc, dzięki czemu będziesz mógł prawidłowo wykonywać badania i uzyskiwać w pełni wiarygodne wyniki analiz
  • Poznasz metody oceny czystości środowiska produkcji i laboratorium (powierzchnie produkcyjne i laboratoryjne, ręce pracowników, powietrze i woda stosowana do produkcji). Nauczysz się interpretować wyniki badań w odniesieniu do obowiązujących wymagań. 
Program szkolenia:

 Dzień pierwszy:

  • Wymagania i zasady pracy laboratorium mikrobiologicznego (dobra praktyka laboratoryjna, wymagania dla pomieszczeń i środowiska badań).
  • Personel – kompetencje (praktyczne przykłady oceny kompetencji pracowników) i higiena (nadzór).
  • Wymagania, obsługa i nadzór nad wyposażeniem w laboratorium mikrobiologicznym (przykłady, planów konserwacji i sprawdzania urządzeń).
  • Dekontaminacja i utylizacja materiałów laboratoryjnych – praktyki do zastosowania w laboratorium.
  • Ogólne wymagania w zakresie przygotowania i kontroli pożywek mikrobiologicznych.
  • Postępowanie z próbami do badań mikrobiologicznych oraz zasady prowadzenia badań, praktyczne wskazówki przygotowania i badań „trudnych” matryc.

 Dzień drugi:

  • Obliczanie i wyrażanie wyników badań mikrobiologicznych na praktycznych przykładach, zastosowanie arkuszy excell do obliczeń.
  • Zasady wykonywania badań jakościowych i testów potwierdzających.
  • Wybór i charakterystyka mikroorganizmów kontrolnych.
  • Zapewnienie jakości wyników badań:
    a) nadzór nad warunkami środowiska w laboratorium w ujęciu praktycznym – plan, kryteria, wybór miejsc.
    b) postępowanie i plan w zakresie zapewnienia ważności wyników badań – przykłady planu, i monitorowania wyników badań.  
  •  Postępowanie w zakresie walidacji i weryfikacji metod mikrobiologicznych oraz szacowania niepewności wyników badań mikrobiologicznych. Przykłady dla wybranych metod, zastosowanie arkuszy excell).  
Nasz ekspert:

Dr Joanna Królasik - Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Dofinansowanie w ramach Bazy Usług Rozwojowych. Sprawdź jak uzyskać do 80% dofinansowania na to szkolenie.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia mikrobiologii i biologii

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 24.09.2024 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 25.09.2024 do godz. 15:00
Czas trwania 12 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia on-line dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 770,00 zł brutto: 947,10 zł
Cena szkolenia on-lina dla pierwszej osoby z firmy netto: 870,00 zł brutto: 1070,10 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Szkolenia Laboratorium
Numer szkolenia: 24/09/L/O2/JK
Zaczyna się:24/09/2024
Kończy się:25/09/2024
Lokalizacja:ONLINE

Rezerwacja

Cena szkolenia on-lina dla pierwszej osoby z firmy
zł 870.00
Cena szkolenia on-line dla drugiej i kolejnej osoby z firmy
zł 770.00

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!