Szkolenia laboratorium

Szkolenie On-line

Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.

Dlaczego warto?
 
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • Jesteś kierownikiem oraz pracownikiem laboratorium mikrobiologicznego badającego żywność, wodę, pasze, próbki środowiskowe.
  • Jesteś pracownikiem upoważnionym do pobierania próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością, w tym wymazów i odcisków z powierzchni, próbek powietrza, wymazów i wycinków z tusz zwierząt rzeźnych.
PO ukończeniu szkolenia:
  • nauczysz się pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych, dzięki czemu podwyższysz swoje kompetencje i unikniesz często popełnianych błędów.
  • dowiesz się jakie są prawidłowe warunki transportu, przechowywania próbek i poznasz źródła niepewności związane z pobieraniem i przygotowaniem próbek, dzięki czemu poprawnie wykonasz zadania stawiane laboratorium akredytowanemu.
Program szkolenia

Dzień pierwszy: Żywność

  • Zasady przygotowania zawiesin wyjściowych i rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań. Protokół weryfikacji metod jakościowych dla próbek łączonych, z uwzględnieniem planowanych zmian do normy w tym zakresie. PN-EN ISO 6887-1:2017-05;
  • Przygotowanie próbek mięsa i produktów mięsnych wg PN-EN ISO 6887-2:2017-05;
  • Przygotowanie próbek ryb i przetworów rybnych wg PN-EN ISO 6887-3:2017-05;
  • Przygotowanie próbek produktów różnorodnych wg PN-EN ISO 6887-4:2017-05, ze szczególnym uwzględnieniem problematycznych/trudnych matryc;
  • Przygotowanie próbek mleka i przetworów mlecznych wg PN-EN ISO 6887-5:2010;
  • Zasady przygotowania próbek pobranych na etapie produkcji pierwotnej wg normy PN-EN ISO 6887-6:2013-06;
  • Pobieranie próbek żywności do badań mikrobiologicznych – wytyczne Rozporządzenia 2073/2005 z późn. zmianami (w tym pobieranie próbek z tusz zwierzęcych (PN-EN ISO 17604:2015-10).

Dzień drugi: Próbki pobrane ze środowiska – monitoring mikrobiologiczny

  • Cel i zakres monitoringu mikrobiologicznego;
  • Zasady tworzenia monitoringu mikrobiologicznego środowiska;
  • Procedura dotycząca zasad kontroli mikrobiologicznej pomieszczeń produkcyjnych i laboratoryjnych – częstotliwość i lokalizacje pobierania próbek, kryteria i uzasadnienie wyboru punktów kontroli (przykłady planów monitoringu dla pomieszczeń o różnym przeznaczeniu), kryteria akceptacji, harmonogramy monitoringu.
  • Badanie czystości mikrobiologicznej powietrza – metoda sedymentacyjna i aspiracyjna, obliczanie wyników badań;
  • Badanie czystości mikrobiologicznej powierzchni – metoda odciskowa, wymazowa i wypłukiwania, dobór ilości rozcieńczalnika, obliczanie wyników badań wg wymagań ISO 18593;
  • Weryfikacja/walidacja metod badania powierzchni i powietrza;
  • Kryteria oceny uzyskanych wyników dla powierzchni i powietrza, analiza danych (trendów).
Nasz Ekspert

Dr Joanna Królasik - Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Dofinansowanie w ramach Bazy Usług Rozwojowych. Sprawdź jak uzyskać do 80% dofinansowania na to szkolenie.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia mikrobiologii i biologii

 

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 04.12.2024 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 05.12.2024 do godz. 15:00
Czas trwania 12 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 770,00 zł brutto: 947,10 zł
Cena szkolenia dla pierwszej osoby netto: 870,00 zł brutto: 1070,10 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Szkolenia Laboratorium
Numer szkolenia: 24/12/L/O2/JK
Zaczyna się:04/12/2024
Kończy się:05/12/2024
Lokalizacja:ONLINE

Rezerwacja

Cena szkolenia dla pierwszej osoby
zł 870.00
Cena szkolenia dla drugiej i kolejnej osoby z firmy
zł 770.00

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!