Szkolenia laboratorium

Dlaczego warto?
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • Jesteś kierownikiem laboratorium mikrobiologicznego,
  • Jesteś pracownikiem laboratorium odpowiedzialnym i upoważniony do weryfikacji metod badawczych w obszarze mikrobiologicznych badań żywności.
Po ukończeniu szkolenia:
  • zapoznasz się z wymaganiami normy ISO 16140-3 dzięki czemu uzyskasz wiedzę co do algorytmu postępowania związanego z procesem weryfikacji ilościowych metod mikrobiologicznych,
  • zdobędziesz praktyczne umiejętności dotyczące obliczania poszczególnych cech charakteryzujących metody i ich oceny
  • uzyskasz wiedzę co do algorytmu postępowania związanego z wyborem zasady podejmowania decyzji
Program szkolenia:

Dzień pierwszy:

  • Wprowadzenie do zagadnienia zakresów walidacji i weryfikacji metod w badaniach mikrobiologicznych próbek z łańcucha żywnościowego;
  • Omówienie pojęć weryfikacja wdrożenia i weryfikacja produktu, zasady wyboru matryc podlegających procesowi weryfikacji (wybrane przykłady podejścia do określania kategorii matryc);
  • Omówienie warunków eksperymentów laboratoryjnych – liczba powtórzeń, rodzaje próbek, wymagana liczba kolonii na płytkach;
  • Studium przypadku – zaplanowanie i weryfikacja metody na wybranych przykładach np. metody wykrywania bakterii z rodzaju Salmonella, metody oznaczania liczby Enterobakteriaceae;
  • Obliczenia cech charakterystycznych metod ilościowych i jakościowych;
  • Konstruowanie i wykorzystanie arkuszy kalkulacyjnych do obliczeń;
  • Zasady oceny uzyskanych wyników, kryteria akceptacji.

Dzień drugi:

  • Identyfikacja głównych źródeł niepewności;
  • Składowe niepewności złożonej i sposób ich wyznaczania:-Oszacowanie niepewności technicznej;-Oszacowanie niepewności związanej z matrycą;-Oszacowanie niepewności związanej z rozkładem mikroorganizmów w próbce analitycznej (zliczanie kolonii – niepewność Poissona, niepewność potwierdzenia, niepewność najbardziej prawdopodobnej liczby);
  • Sposób obliczania niepewności złożonej i rozszerzonej;
  • Obliczanie skorygowanej niepewności złożonej;
Nasz Ekspert

Dr Joanna Królasik - Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

 Akademia mikrobiologii i biologii

Miejsce szkolenia ON-LINE
Rozpoczęcie zajęć 23.05.2024 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 24.05.2024 do godz. 15:00
Czas trwania 12 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia on-line dla drugiej osoby z firmy netto: 770,00 zł brutto: 947,10 zł
Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby z firmy netto: 870,00 zł brutto: 1070,10 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Szkolenia Laboratorium
Numer szkolenia: 24/05/L/O2/JK
Zaczyna się:23/05/2024
Kończy się:24/05/2024
Lokalizacja:ON-LINE

Rezerwacja

Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby z firmy
zł 870.00
Cena szkolenia on-line dla drugiej osoby z firmy
zł 770.00

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!