Dlaczego warto?
Pracując w laboratorium mikrobiologicznym powinieneś:
  • Zagrożenia zdrowotne związane z występowaniem bakterii z rodzaju Legionella występujących w wodzie
  • Metody usuwania zanieczyszczeń mikrobiologicznych występujących w wodzie
  • Metody analityczne oraz zasady interpretacji wyników badań mikrobiologicznych w kontekście wymagań prawnych
To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:
  • Pracownikach laboratoriów wykonujących badania mikrobiologiczne wody 
  • Personelu, który zarządza budynkami zamieszkania zbiorowego oraz użyteczności publicznej  
Biorąc udział w szkoleniu:
  • Zrozumiesz zagrożenia zdrowotne związane z występowaniem bakterii Legionella w wodzie, dzięki czemu poszerzysz swoją wiedzę z tego zakresu.
  • Dowiesz się jak interpretować wyniki badań mikrobiologicznych w kontekście wymagań prawnych, co podniesie Twoje kompetencje i usprawni Twoją pracę.
  • Zdobędziesz wiedzę z zakresu podejmowania działań zapobiegawczych i interwencyjnych w sytuacjach zagrożenia, co zapobiegnie negatywnym skutkom wystąpienia bakterii z rodzaju Legionella
  • Dowiesz się jak postępować z próbkami i jak dobrać odpowiednią technikę badań.
Program szkolenia
  • Historia i charakterystyka Legionella
  • Źródła i drogi zakażenia
  • Zagrożenia zdrowotne wynikające z obecności Legionella w wodzie
  • Przepisy i wytyczne dotyczące zarządzania bezpieczeństwem higienicznym wody, uregulowania prawne
  • Metody zapobiegające namnażaniu
  • Pobieranie próbek wody do badań mikrobiologicznych w kierunku oznaczania bakterii z rodzaju Legionella (woda do spożycia, pływalnie)
  • Oznaczanie ilościowe bakterii z rodzaju Legionella w środowisku wodnym w PN-EN ISO 11731: 2017-08
  • Kontrola pożywek do badań Legionella
  • Proponowane zmiany dot. oznaczania bakterii Legionella w nowelizacji dyrektywy UE
  • Elementy oceny ryzyka i zarządzania ryzykiem Legionelli w wewnętrznych instalacjach
  • Zarządzanie ryzykiem – ocena ryzyka, pisemny schemat (written sheme), kontrola programu, wdrożenie i audyt programu, prowadzenie dokumentacji, szkolenia i ocena kompetencji.
Nasz Ekspert

Maja Kunik - Doświadczony auditor i trener łączący wiedzę oraz wieloletnie doświadczenie w pracy w akredytowanym laboratorium.  Wieloletni koordynator zespołu oceniającego przeprowadzającego analizę sensoryczną wody. Ekspert prowadzący szkolenia zewnętrzne dla próbkobiorców wody przeznaczonej do spożycia. Wykonuje m.in analizy fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i mikrobiologiczne. Wykorzystywane metody: potencjometryczne (pH), konduktometryczne (przewodność), wizualne (barwa), elektrochemiczne (BZT5), nefelometryczne (mętność), spektrofotometryczne (żelazo, mangan itp.), miareczkowe (twardość, wapń itp.), wagowe (zawiesiny).

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

 

Dofinansowanie w ramach Bazy Usług Rozwojowych. Sprawdź jak uzyskać do 80% dofinansowania na to szkolenie.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 07.05.2024 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 08.05.2024 do godz. 15:00
Czas trwania 12 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia on-line dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 770,00 zł brutto: 947,10 zł
Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby netto: 870,00 zł brutto: 1070,10 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Szkolenia Laboratorium
Numer szkolenia: 24/05/L/02/MKU
Zaczyna się:07/05/2024
Kończy się:08/05/2024
Lokalizacja:ONLINE

Rezerwacja

Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby
zł 870.00
Cena szkolenia on-line dla drugiej i kolejnej osoby z firmy
zł 770.00

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!