Szkolenie stacjonarne
Dlaczego warto?
Te warsztaty są dla Ciebie jeżeli:
- Pełnisz funkcje kierownika ds. jakości w laboratorium badawczym/wzorcującym posiadającym lub przygotowującym się do wdrożenia systemu zarządzania według wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02.
- Planujesz dalszy rozwój i aspirujesz do roli kierownika ds. jakości w laboratorium.
Po ukończeniu szkolenia:
Program szkolenia:
Dzień I
Rozpoczęcie warsztatów o godzinie 11:00
Wykład 1, 11:00 - 13:00
- Nowelizacja normy ISO/IEC 17043:2023 czy i w jaki sposób wpłynie na system zarządzania laboratorium?
• Krótki zarys zmian w normie ISO/IEC 17043:2023
• Ocena kompetencji organizatora wg. wymagań normy ISO/IEC 17043:2023
• Czy nowelizacja normy wpłynie na dokumentację akredytowanego laboratorium wg. PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02
Prowadząca: Iwona Madejska
Wykład 2, 14:00 - 16:00
- Rola analizy ryzyka w działaniach poauditowych. Zarządzanie auditami wewnętrznymi, tworzenie programów auditów, dobór i ocena auditorów wewnętrznych.
• Omówienie działań jakie należy podejmować po stwierdzeniu w Laboratorium niezgodności, ze szczególnym uwzględnieniem analizy i oceny ryzyka
• Omówienie zasad tworzenia programów auditów wewnętrznych, w celu zapewnienia odpowiedniego zarządzania tym obszarem, zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO 19011:2018-08 i PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02.
• Omówienie wymagań kompetencyjne dla auditorów wewnętrznych, jak również najefektywniejsze metody oceny pracy auditorów wewnętrznych.
• Pytania od uczestników szkolenia, w celu rozwiązania ich ewentualnych problemów.
Prowadząca: Jolanta Kowalczyk
Wykład 3, 16:30 - 18:30
- Nadzorowanie i monitorowanie kompetencji personelu- zakres obowiązków upoważnień i uprawnień
• Ustalanie wymagań kompetencyjnych dla każdej funkcji mającej wpływ na działalność laboratoryjną: różnica między funkcją a stanowiskiem, kryteria, metody dokumentowania;
• Co oznacza kompetentny personel – sposoby przedstawiania kompetencji personelu, zgodność wymagań z kryteriami;
• Właściwe formułowanie zakresu obowiązków, odpowiedzialności i uprawnień personelu;
• Upoważnienie a uprawnienie personelu;
• Upoważnienia personelu do określonych czynności w działalności laboratoryjnej;
• Postępowanie z pracownikami nowo przyjętymi;
• Postępowanie z personelem zewnętrznym;
• Wskazówki dotyczące prowadzenia auditu wewnętrznego w wyżej wymienionym zakresie;
Prowadząca: Iwona Madejska
Dzień II
Wykład 1, 09:00 - 10:30
- Konsekwencje i skutki pracy niezgodnej z wymaganiami.
• Co to jest praca niezgodna z wymaganiami?
• Działania związane z pracą niezgodną z wymaganiami.
• Decyzje, odpowiedzialności i uprawnienia.
• Konsekwencje i skutki pracy niezgodnej z wymaganiami.
Prowadzący: Grzegorz Jenczała
Wykład 2, 11:00-13:00
- Zarządzanie elastycznym zakresem akredytacji w praktyce laboratorium badawczego z uwzględnieniem dokumentu DA-10.
Prowadząca: Marta Tytko
Nasi Eksperci
- dr Iwona Madejska: Dr nauk fizycznych, wieloletni kierownik oraz z-ca pełnomocnika ds. systemu zarządzania jakością w akredytowanym laboratorium badawczym. Doświadczony auditor, certyfikowany trener i ekspert łączący wiedzę oraz doświadczenie zawodowe w zakresie metod statystycznych oraz systemu zarządzania jakością m.in. wg normy 17025. Autorka wielu artykułów publikowanych w prasie branżowej
- dr Jolanta Kowalczyk: Wieloletni kierownik Zakładu Analitycznego w Ośrodku Badawczo-Rozwojowym Przemysłu Rafineryjnego w Płocku. Ekspert w zakresie wdrażania i doskonalenia systemu zarządzania w laboratorium. Auditor techniczny oraz wiodący systemu zarządzania wg normy PN-EN ISO/IEC 17025
- Marta Tytko: Specjalista w zakresie badań mikrobiologicznych żywności i wody oraz pobierania próbek wody Auditor, ekspert w zakresie systemów zarządzania jakością wg. norm ISO/IEC 9001, PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02. Obecnie kierownik Laboratorium Badania Żywności odpowiedzialna za funkcjonowanie systemu zarządzania oraz kompetencje techniczne. Wieloletni szkoleniowiec z zakresu ww. norm, procesu audytowania innych narzędzi systemowych w tym oceny ryzyka. Wykładowca Uczelni Wyższych w obszarze zapewnienia bezpieczeństwa żywnością. Ekspert posiadający praktyczne doświadczenie w wykonywaniu badań mikrobiologicznych i wiedzę z obszaru technicznego oraz systemów zarządzania.
- Grzegorz Jenczała: Absolwent Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach oraz Wyższej Szkoły Zarządzania Ochroną Pracy w Katowicach. Auditor systemu zarządzania wg normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02, auditor techniczny oraz posiadacz certyfikatu auditora zintegrowanego systemu zarządzania. Członek Komitetu Technicznego nr 157 ds. Zagrożeń Fizycznych w Środowisku Pracy oraz nr 159 ds. Zagrożeń Chemicznych i Pyłowych w Środowisku Pracy, działających przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym. Wykładowca Akademii Krakowskiej im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego w ramach studiów podyplomowych „Ekspert akredytowanego Laboratorium Badawczego”. Ekspert i praktyk z ponad 18-letnim doświadczeniem w zakresie pobierania próbek oraz badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia i uciążliwych w środowisku pracy. Posiada wiedzę i kompetencje w opracowywaniu nowych metod i procedur badawczych, ich weryfikacji i walidacji oraz oceny niepewności pomiaru. Obecnie Kierownik Techniczny w zakresie badań i pomiarów w środowisku pracy w trzech laboratoriach badawczych oraz trener i szkoleniowiec.
Informacje organizacyjne
Cena szkolenia obejmuje:
- wykłady,
- dyskusję w gronie ekspertów,
- materiały szkoleniowe w formie drukowanej
- świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.
- 1 nocleg w pokoju 2-os
Cena z noclegiem w pokoju 2-os: 1 890,00 zł netto +23% VAT
Dopłata 150,00 zł netto +23% VAT do pokoju jednoosobowego.
Cena bez noclegu: 1 750,00 zł netto +23% VAT
W przypadku nieparzystej liczby osób uczestnik szkolenia zobowiązany jest do uiszczenia dodatkowej opłaty za pobyt w pokoju jednoosobowym. O zakwaterowaniu decyduje kolejność zgłoszeń.
Dofinansowanie w ramach Bazy Usług Rozwojowych. Sprawdź jak uzyskać do 80% dofinansowania na to szkolenie.
Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.